• Ви знаходитесь тут:

  • Головна сторінка
  • Новини
  • Виставка-вернісаж ялинкових іграшок та листівок минулого сторіччя "НОВОРІЧНЕ РЕТРО"

Виставка-вернісаж ялинкових іграшок та листівок минулого сторіччя "НОВОРІЧНЕ РЕТРО"

2020-12-17

/Files/images/000001/20201217_134221.jpg

Новий рік – це свято, оповите легендами й романтичними історіями. Кожна традиція пов'язана з цікавими фактами з минулого. Ось і новорічна іграшка також має свою історію, адже вона не з'явилася нізвідки. Виявляється, почалося все багато століть тому. В Андріївській другій відкрита Виставка-вернісаж ялинкових іграшок та листівок минулого «НОВОРІЧНЕ РЕТРО».

Учням школи надається можливість поринути у далекі роки дитинства та юності своїх батьків і пригадати, як в ту пору святкували Новий рік, як і чим прикрашали ялинку…

Багато цікавого можна дізнатися на нашій виставці. Так, згідно свідчень легенди, перша скляна ялинкова кулька була видута в Тюрингії (Саксонія) в XVI столітті через неврожай яблук, які тоді були головною прикрасою ялинок. Так у Німеччині почалося створення новорічних прикрас із тонкого скла.

Не менш цікавим фактом про новорічні прикраси є той, що до середини 1800-их років ялинки прикрашали їжею – родзинками, цукерками, горіхами, печивом, кренделями з сіллю, фруктами. Пізніше декоративні новорічні прикраси включали в себе пофарбовані яєчні шкаралупи та золочені смерекові шишки.

А на Україні перші ялинкові прикраси робили із соломи, скалок, ганчір'я,

кольорових стрічок, пізніше з паперу, картону та фольги. Їх виробництвом займались вже спеціальні картонажні майстерні. Скляні прикраси в Російській Імперії ввійшли в моду в середині XIX століття.

Скляні іграшки за часів Радянського Союзу займали певне місце в арсеналі ідеологічної зброї, тому всі грандіозні події в житті країни знаходили відбиття в ялинкових іграшках. Люди сприймали ялинкову іграшку часом абсолютно інакше. І коли купували її, абсолютно не замислювалися про ідеологічний сенс. Їх, звичайно, насамперед приваблювала краса

Раритетні новорічні прикраси для Виставки-вернісажу люб'язно надані нашими батьками та колегами .

Щороку мода на новорічні прикраси змінюється. Вишуканi українськi iграшки стають дивовижно яскравими і ошатними, з ручним розписом, незвичайних кольорів і оздоблень. Але іграшки нашого дитинства, простенькі, скромні, невибагливі, дуже дорогі нам як пам`ять про минуле, завжди залишаться в наших душах і серцях. І наше завдання – ніколи не забувати про ті щасливі роки, коли ми всі вірили в казку і чекали від Нового року здійснення всіх найсокровенніших бажань.

/Files/images/000001/20201217_134237.jpg

/Files/images/000001/20201217_134250.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 61