Всесвітній День Гідності

2017-11-20

/Files/images/2016_2017/День гідності.jpg

Виховуючи свою дитину, ти виховаєш себе,

затверджуєш свою людську гідність.
В. Сухомлинський

21 листопада Україна відзначатиме День Гідності та Свободи, що об’єднав дві знакові події у новітній історії країни – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року.

Гідність– це поняття моральної свідомості, яке виражає уявлення процінність всякої людини, як моральної особистості, а також категорія етики, що означає особливе моральне ставлення людини до самої себе і ставлення до неї з боку суспільства, в якому визнається цінність особистості. Поняття гідності вживається у законодавствах численних країн та у міжнародному праві.Гідність є одним з ключових понять конституції України(ст. 3, 21, 28, 41, 68, 105). В ній, зокрема, визнано гідність однією з «найвищих соціальних цінностей» в Україні (ст. 3), задекларовано, що«усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах»(ст. 21) та що «кожен має право на повагу до його гідності» (ст. 28).

Гідність громадян охороняється Цивільним кодексом України та Кримінальним кодексом України.

Пам’ятаємо, що:

  • Людина виховується для свободи. Гегель.
  • Немає людини, яка б не любила свободу; але справедлива людина вимагає її для всіх, а несправедлива – лише для себе. Л. Берне.
  • Гідність держави зрештою залежить від гідності особистостей, які її створюють. Дж. Міль.

Отже, гідність людини– це надзвичайно важлива і значна тема, що викликає в соціумі численні суперечки і чутки. Якщо б не існувало поняття гідності, не було б самої особистості. Особистісний ріст і саморозвиток неможливі без усвідомлення власної цінності і значущості. Гідність належить до тієї категорії, яка відповідає за успіх і щастя

Кiлькiсть переглядiв: 145